Traditionele Chinese Geneeswijze

De TCG is een geneeswijze die al duizende jaren bestaat. Het is een wijze van genezen waarbij de mens als geheel wordt aanzien. Er wordt vanuit gegaan de lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

De TCG heeft als uitgangspunt het taoïsme met als theorie Yin/Yang. Yin en Yang zijn antagonisten, elkaars tegenstelden maar wel afhankelijk van elkaar.

In een ziek lichaam is er een disbalans tussen Yin en Yang. In de TCG wordt geprobeerd weer een balans te creëren tussen Yin en Yang, d.m.v. massage, gebruik van naalden of het toedienen van kruiden en werken op de meridiaanbanen.

Verschillende therapievormen waar ik mee werk zijn Chinese hoofd-nek-en schoudermassage, cupping, guasha, moxa en voeding.

Chinese hoofd- nek- en schoudermassage

Deze massage is bedoeld als complementaire behandeling ter ontspanning, het voorkomen en verlichten van klachten. Klachten kunnen zijn: hoofdpijn, tandpijn, migraine, sinusitus, nekpijn, tinitus, oorpijn, slaapklachten,…

Er wordt gewerkt op het manueel stimuleren van acupuntuurpunten en meridianen. Elk deel van de schouder tot aan de kruin wordt behandeld met een aangepaste massagetechniek. De levensenergie gaat stromen, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en gifstoffen worden afgevoerd.

Cupping

Dit is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen of plastic bollen. Door ze op de huid te plaatsen en daarna vacuüm te trekken, wordt de huid en de spierlaag opgetrokken in de cup. Zo kan men met de cups masseren om stagnatie op te lossen.

De therapie werkt heel goed bij koorts, schouder- en nekklachten, migraine, rugklachten, tennis- en golfelleboog.

Guasha

Guasha betekent: de ziekte uit het lichaam schrapen. Bij de behandeling wordt er een speciale Guasha olie op de huid gebracht. Er wordt geschraapt met een jadesteen op de meridiaanbanen. Zo worden energieblokkades opgehoffen en kan de energie terug gaan stromen.

Guasha kan o.a. toegepast worden bij emotionele problemen, nek- en schouderklachten, migraine en hoofdpijn, rugklachten, stress, burn-out, reumatische klachten, astma, verteringsstoornissen,…

Moxa

Bij Moxatherapie wordt gebruik gemaakt van het kruid Moxa of bijvoet. Bij deze behandelwijze wordt fijngestampte moxa tot een sigaar gerold. Deze wordt aangestoken en boven de huid gehouden ter hoogte van de te behandelen acupuntuurpunten. Dit geeft een heilzame warmte en straling af. Hiermee wordt de doorstroom van qi optimaal gestimuleerd om geest en lichaam in balans te brengen.

Het is zeer effectief bij klachten als vermoeidheid, bedplassen, gewrichtsproblemen en verzwaktimmumsysteem,…

Chi Nei Tsang

Chi Nei Tsang is de massage van de organen in het buikgebied. Chi Nei Tsang gaat ervan uit dat de vitale levensenergie Chi moet stromen en dat stagnatie leidt tot lichamelijke en emotionele problemen. Door massage van het buikgebied en de navel kunnen blokkades worden verholpen. Het helpt ook voor een verbeterde spijsvertering en ontlasting, geeft meer energie en een groter gevoel van welbehagen. Na de massage worden er eventueel ook acupuntuurnaaldjes geplaatst om de behandeling te versterken.

Tui-Na

Tui-na is een massagevorm die is gebaseerd op TCG. Het gaat er bij Tui-na om in het lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van  de qi te herstellen. Op deze manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Wat typisch is voor deze Chinese vorm van massage: zijn de specifieke massagetechnieken op bepaalde acupunctuur-punten of lichaamszones waardoor de circulatie van qi van bloed wordt gestimuleerd. Dit gebeurt enerzijds door middel van specifieke handgrepen waarbij men met de handpalm, vingers, kneukels, vuist en elleboog invloed uitoefent op de huid, spieren, pezen en fasciale structuren.

Anti-aging acupuntuur

Door gebruik te maken van zeer fijne naaldjes wordt de energie in het gelaat gestimuleerd, doorbloeding verbeterd en de collageenproductie bevorderd.
Hierdoor worden o.a. rimpels verminderd, de huid verstevigd en de glans van het gelaat hersteld. Er wordt een licht liftend effect bereikt en ook problemen als hangende oogleden en andere tekenen van veroudering kunnen worden behandeld. Tijdens de eerste afspraak wordt een intake gedaan waarin wordt besproken wat u wilt bereiken en wat de mogelijkheden zijn.

Chinese voedingsleer

Binnen het TCG systeem ins de voedingsleer ook een belangrijk element. De nadruk bij Chinese voedingsleer ligt niet op het verliezen van lichaamsgewicht maar puur om het lichaam terug in balans te brengen en zich vitaler en gezonder te voelen.

Lymfedrainage

Het is een zachte massagetechniek gericht op het stimuleren van de lymfe. De hartslag en de ademhaling helpen bij het terugvoeren van de lymfe naar de bloedsomloop. Beweging brengt de lymfe terug in de bloedsomloop.
De lymfedrainage bevordert de vochtdoorstroming doorheen het lymfestelsel, heft stagnaties op, verhoogt de immuniteit, verlaagt stress en optimaliseert het hormonale stelsel.
Het lymfestelsel is een vatenstelsel naast het bloedvatenstelsel. Het helpt afvalstoffen verwijderen uit ons lichaam en brengt goede stoffen in de bloedbanen.